shadow

TELS® SAMPLE QUESTIONS

Note: There are 56 questions in the actual exam; this page is to show sample questions only. You may find the detailed number and type of questions under TELS® Question Types tab.

READING SECTION

Questions 1-3: Find the SYNONYM of the underlined word.

1.

The fight against a chemical storage site has transformed a normally sedate village into a battleground.
A) wealthy
B) hypnotic
C) tranquil

 

2.
He was always punctual, so we knew something was wrong when he still hadn’t shown up ten minutes into the meeting.
A) easygoing
B) on time
C) appropriate

 

3.
The box didn’t look very attractive, but the necklace inside was beautiful.
A) colorful
B) disgusting
C) appealing

 

Questions 4-6: Choose the most appropriate word that can END the sentence.

4.

All the children will be treated equally, regardless of ethnic —- .
A) diversity
B) origin
C) majority

 

5.
Many suburban residents use public transportation to reduce the cost of —- .
A) insurance
B) commuting
C) driving

 

6.
Many houses have been without water since the storm —- .
A) fell
B) hit
C) broke

 

Questions 7-9: Choose the best option that can COMPLETE the sentence.

7.

Somehow he remained an optimist —- .
A) although we had told him again and again.
B) and soon became depressed totally
C) despite all that had happened to him

 

8.
He was arrogant —- .
A) and regarded people who disagreed with him as fools
B) and very understanding to the people around him
C) but wealthy enough to buy almost half of the town

 

9.
—- , they became the best of friends.
A) Since they knew a little about each other
B) Despite their different personalities
C) Although they had a lot in common

 

Questions 10-12: Choose the best option to make the sentence MEANINGFULLY AND GRAMMATICALLY correct.

10.

Before Amanda —- lost, we should ask her to stop her car and wait —- she is until we can send —- directions to her phone.

A) got / where / her
B) gets / where / hers
C) gets/wherever/her

 

11.

They told us —- had happened right after the crash but it seemed —- all of their stories were different and they —- not match up.

A) that / like / did
B) what / like / did
C) what / as / do
 

 

12.

Before John’s allergic reaction gets worse, I think we —- take him to a clinic that specializes in animal allergies —- they can prove him with exactly —- he needs.

A) should / so / what
B) have to / so that / which
C) need to / while / if

Questions 13-15: INFER meaning from context.

 

13.

“I wish I knew more about the culture of this country, so I could have better understood what was going on.”

What can be INFERRED about the speaker of this statement?

A) He couldn’t figure out a specific occasion he witnessed due to his little information about the customs of that country.
B) If he knew more about the culture of that country, he thinks he would be able to better understand what is happening around.
C) Since he doesn’t know anything about the culture of the country, he has trouble adopting himself to the culture of the locals.

 

14.
A number of social programs are being cut back or eliminated by the government in an effort to save money.

What can be INFERRED about the country?

A) It has financial issues
B) It has a stable economy
C) It is a wealthy one

 

15.
Because it is situated just 90 miles from Sicily, Tunisia is a popular African trading partner, and tourist destination for Europeans.

What can be INFERRED about Europeans?

A) They don’t do business with African countries other than Tunisia
B) It is not the distance, but tourism and trade that attracts their attention to Tunisia
C) For them, visiting Tunisia for pleasure is not the only attraction

LISTENING SECTION

Questions 16-18: Listen and choose the option that is DEFINED in the listening.

16.

Which of the below is DEFINED in the listening.
A) arrested
B) suspicious
C) guilty

 

Listening Script: (It is the state of being responsible for a specified wrongdoing)

 

17.
Which of the below is DEFINED in the listening.
A) excellence
B) reputation
C) notoriety

 

Listening Script:  It is the state of being held in high esteem and honor.

 

18.
Which of the below is DEFINED in the listening.
A) delight
B) disgust
C) amusement

 

Listening Script: It is the strong feeling of dislike aroused by something unpleasant or offensive

 

Questions 19-21: Listen to the statement and choose the FUNCTION it has.

19.

What FUNCTION does the statement have?
A) making a suggestion
B) making an offer
C) asking for approval

 

Listening Script: If you’re short of space, why not create a room in the attic?

 

20.
What FUNCTION does the statement have?
A) denying
B) refusing
C) reassuring

 

Listening Script: I’d rather not go into that now.

 

21.
What FUNCTION does the statement have?
A) request
B) offer
C) suggestion

 

Listening Script: Would you mind standing in for me for a while?

 

Questions 22-24: Listen to the statement and choose the option that best PARAPHRASES it.

22.

Listen to the statement and choose the best option that sufficiently PARAPHRASES it.
A) Both of my older brothers are incompetent in making wise investments.
B) Neither of my older brothers lacks the potential to make sensible investments.
C) Both of my older brothers like wasting money instead of saving it.

 

Listening Script: Neither of my two older brothers has the sense to invest money wisely.

 

23.
Listen to the statement and choose the best option that sufficiently PARAPHRASES it.
A) The holiday season is the time when people do bizarre things, like me.
B) I am not like other people who do strange things during the holiday season.
C) It is really strange that people do very bizarre things during the holiday season.

 

Listening Script: The holiday season makes people do strange things and I am no exception.

 

24.
Listen to the statement and choose the best option that sufficiently PARAPHRASES it.
A) The kind of cigarette smokers use determines the amount of nicotine and tar they get.
B) Smokers get different amounts of nicotine and tar based on the type of cigarette they use.
C) The amount of nicotine and tar is the same for smokers even if they use different kinds of cigarettes.

 

Listening Script: Smokers get about the same amount of nicotine and tar no matter what kind of cigarette they use.

 

Questions 25-27: Listen to the statement and choose the CORRECT word (HOMONYM) you hear.

25.

Listen and choose the CORRECT word you hear.
A) pour
B) pore

 

Listening Script: You should wash your face couple times to open every pore.

 

26.
Listen and choose the CORRECT word you hear.
A) prize
B) price

 

Listening Script: You will get three for the price of two.

 

27.
Listen and choose the CORRECT word you hear.
A) pare
B) pear

 

Listening Script: You will need a knife to pare the apple.

 

Questions 28-30: Listen and choose the best option that can END the statement, replacing the BEEP sound.

28.

Listen to the speech and choose the best ending that can replace the BEEP sound.
A) innocent people passing by.
B) soldiers in the battle field.
C) workers in the construction area.

D) sea birds, fish and marine animals.

 

Listening Script:

The oil has contaminated beaches all along the coast, killing thousands of (beep).

 

29.
Listen to the speech and choose the best ending that can replace the BEEP sound.
A) beer here.
B) excuses here.
C) channels here.

D) outfits here.

 

Listening Script:

This bar is really popular with the local community because they make their own (beep).

 

30.
Listen to the speech and choose the best ending that can replace the BEEP sound.
A) wedding
B) engagement
C) marriage

D) divorce

 

Listening Script:

Surveys show that many ex-spouses develop pleasant and cooperative shared parenting arrangements following their (BEEP).


SPEAKING SECTION

Question 31: Read ALOUD the sentence below. Pay attention to pronunciation, intonation, and fluency.

31.

The architecture of the 19th century is far more decorative than that of the 20th century, which tends to be plainer and more functional.

 

Question 32: Talk about the WORD given below. You can speak about anything relatedKeep speaking till the time expires.

32.

Make a DEFINITION of the item below, and keep speaking till the end of the time allocated:

WATER

 

Question 33: Talk about the PICTURE you see.

33.

Talk about the picture you see.

WRITING SECTION

Question 34: CORRECT the underlined errors in the text.

34.

Though the official language is English, some word were picked up from the speak of the native aborigines on Australia. ‘Happy as Larry’ is an Australian-British phrase who simply means ‘extremely happy’ or Very pleased’. Unfortunately, there are practically no reliable information about the origin of the say. It is seems to have been at use in Australia around the end of the 19th century. The leading theory is that a phrase originally applied to the Australian boxer, Larry Foley, but nobody seems to know if, why or when he was so happily.

 

Solution:

Though the official language is English, some words were picked up from the speech of the native aborigines in Australia. ‘Happy as Larry’ is an Australian-British phrase which simply means ‘extremely happy’ or Very pleased’. Unfortunately, there is practically no reliable information about the origin of the saying. It is seems to have been in use in Australia around the end of the 19th century. The leading theory is that the phrase originally applied to the Australian boxer, Larry Foley, but nobody seems to know if, why or when he was so happy.

 

35.

Question 35: Write a well organized paragraph by SUPPORTING the topic sentence below with:

  • at least two major and two minor points,
  • with an appropriate concluding sentence.

Write at least 180 words.

Young children should be limited in their use of mobile phones for several reasons.

 

Answers

1: C

2: B

3: C

4: B

5: B

6: B

7: C

8: A

9: B

10: C

11: B

12: A

13: A

14: A

15: C

16: C

17: B

18: B

19: A

20: B

21: A

22: A

23: A

24: C

25: B

26: B

27: A

28: D

29: A

30: D